Tips för att öva och träna balansen och sitsen!

Jag var igår inne och letade efter lite tips hur man kan förbättra sin balans och sits, bara för skojs skull! Då så hittade jag fyra stycken jättebra tips på hur man kan öva och träna sin balans samt sits! Det är något som jag absolut ska testa. Fyra supersmarta tips för dig som vill öva din balans och sits, samt träna på skritten! :)

Tipsen kommer → HÄRIFRÅN! ←


Här kommer lite övningar för att träna balansen och sitsen, men också för att träna på skritten. Det är alldeles för vanligt att man sitter och rider i trav och galopp och knappt rider fram eller skrittar av hästen. Skritt är dessutom den bästa gångarten för att lära sig rida bra ridvägar.

  1. Rid hästen utan stigbyglar och helst utan att hålla i tygeln också. Detta lär hästen att vara mer känslig för vikthjälpen, och det lär DIG att ANVÄNDA vikten för att styra hästen. Det kan vara störande att inte få stopp på eller kunna styra hästen dit man vill i början, men ni kommer att lära er båda två ganska snart. I och med att stigbyglarna inte är med i bilden så blir det dessutom sits- och balansträning.
  2. Ridvägar som är bra för att träna styrning: Snett igenom, (öka skritten med vikten, korta den när du går ut i hörnet igen, även det med vikthjälpen) halvt igenom, volter, serpentiner. Variera mellan tre och fem bågar över medellinjen i skritt, med i möjligaste mån rak häst över medellinjen varje gång.
  3. När du tar stigbyglarna igen, så korta tyglarna. Du bör ha minst tio minuters skritt på lång tygel bakom dig. Nu kan du börja den riktiga aktiveringen av bakdelen, öka och minska skritten och jobba på serpentiner över ridbanan. Glöm inte ställa om på medellinjen, se var du ska, och var noga med vägen. Det är svårare att rida bra vägar när det går sakta än när man kan gasa på lite.Skritt är inte särskilt förlåtande när det gäller slarviga ridvägar, så det är toppen att träna på att rida rakt upp t ex.  Ett tips: SE VAR DU SKA, så går det bättre!
  4. Träna på att rida skänkelvikning och träna också på att rygga några steg, det är inte alldeles lätt att göra en bra ryggning och gå fram i en energisk och fin skritt direkt efteråt. Många hästar “slaknar” efter ett par steg och böjer ut baken åt något håll och segar när den ska gå fram igen. En ryggning där hästen går fram efteråt utan att blinka i taktfast, energisk skritt, är ett bra kvitto på framåtbjudning och den är som de flesta vet, A och O i ridningen. Utan en häst med framåtbjudning så kommer man inte långt.

 

Kommentarer

Vill du skriva någonting om inlägget? Kommentera här!:

Ditt fina namn:
Kommer du tillbaka hit?

Din e-postadress: (bara vi som kan se den!)

Har du en hemsida eller en blogg?:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0